0
Dünya genelinde “Drone” ismiyle bilinen bu uçaklar yerden uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor ve insansız uöuyor. Ülkemizde üretilen ilk insansız hava aracı Ondokuz Mayıs Üniversitesi UZAYTEM merkezinde üretildi. Mühendislerin açıklamalarına göre tamamen yerli malı olan insansız uçak, ayrıca sınıfının da en iyisi olması dolayısıyla bir ilk.

En iyi drone bizim drone

Mühendis açıklamaları ülkemizin ilk yerli üretim insansız hava aracının tamamen Türk malı olduğu yönünde. Ayrıca bu malzemelerinde dünyanın en gelişmiş teknolojileri olduğu ve ilk insansız hava aracımızı dünyanın en gelişmiş “Drone” una dönüştürdüğü söylenenler arasında.

Test uçuşları başarılı

Üretilen “Drone” prototip olarak üretildi ve bu uçağın test sürüşleri başarılı ile tamamlandı. Bu araç hakkında çok detaylı bilgiyi elbette edinemiyoruz; ama gerçekten güçlü ve teknolojil parçaların kullanıldığı mühendislerin yaptığı açıklamalarda yer alıyor. Test uçuşlarında elde edilen verilere baktığımızda ilk droneumuzun 5 ile 8 saat havada kalabildiği ve 130 km/s hıza erişebiliyor.

Mühendis açıklamaları

UZAYTEM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Tolun: “İHA'nın bütün proje ve tasarımlarını kendimiz geliştirdik. Merkezimizde görevli mühendis ve teknik ekibimizin bir yılık çalışması sonucu gurur duyacağımız insansız hava aracını yaptık. OMÜ'ye bağlı yeni kurulan bir merkez olmamıza rağmen çok sürede böyle bir çalışmaya imza attık. İnsansız hava aracı üretiminde kendi markamızı oluşturarak Türkiye'nin adını dünyaya duyurmak istiyoruz”

türk malı insansız hava aracı drone

UZAYTEM öğretim görevlisi ve proje koordinatörü Mehmet Cevat Sunol: “ Yaptığımız insansız hava aracında, üstün nitelikli kompozit (karma) malzeme kullanldık. Proje kısmının bilimsel araştırma ve mühendislik uygulaması, kendi ekibimiz tarafından yapıldı. Bu modeli prototip olarak yaptık. Test uçuşlarında prototipin kabiliyet yeteneği ve motorunun performansının çok başarılı olduğunu gördük. Kendi sınıfının en büyük ve en donanımlı insansız hava aracı. 180 kilogram azami kalkış ağırlığı ve 6 metre kanat açıklığına sahip. Araç, kullanıma göre 5 ile 8 saat arasında havada kesintisiz olarak kalabiliyor ve saatte 130 kilometre hız yapabiliyor. Yaptığımız araç, üniversitemizin gururu oldu. Bu çalışmayla uluslararası nitelikte yer edinebilmek ve ülkemizin küresel rekabet gücünün artmasını sağlamak istiyoruz.”


İlgili - Drone

Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

 
tic
Top