Bazı ülkelerde aşağıda açıklayacağım 6 şey suç sayılıyor. Bazıları o kadar basit şeyler ki. Hatta bizim Türkiye’de her gün yaptığımız şeyler başka ülkelerde yapıldığında büyük cezalarla sonuçlanıyor.
Skype ile çevrim içi ve sesli sohbet yapmak: Bu internet nimeti Etiyopya’da kanunla yasaklanmaya çalışılıyor. Etiyopya’da yasa dışı iş olarak ilan edilen Skype kullanmak , 3 sene hapis cezası ile sonuçlanabiliyor.
Bloglara yazı yazmak ve e-posta iletiminde bulunmak: Baskıcı ülkeler yönetime karşı yazılan her türlü sakıncalı yazıyı engellemek isteyebilirler. Nitekim istediler de. Örneğin 2005’teki Human Rights Watch raporuna göre Suriye hükümeti , vatandaşlarının fikirlerine kilit vurmuştu. Bunun yanında hükümet politik şakaları da e-posta ile göndermeyi yasaklamıştı.
Yorum yapmak isim olmadan dolaşmak: Suriye, Human Rights Watch'ın 2007 raporuna göre hükümet hakkında yorum yapan 2 kişi hücreye hapsedilmişti.
Krala, ya da dine saygısızlık içeren şeyler yapma veya söyleme: Bazı ülkeler o kadar baskıcı ki, yönetimi eleştirmekten geçtik kralı veya dini eleştirildikleri için çeşitli cezalara çarptırılıyorlar. Amerikan vatandaşı olan, ancak Tayland’da yaşayan bir insan "monarşiye saldıran" makaleyi tercüme edip bloğunda yayınlamasının ardından tutuklandı. Endonezya’da bir adam Facebook’ta “tanrı yoktur” diye bir paylaşımda bulunduğu için tutuklandı.
Çevrim içi kumar oynamak: Birçok ülkede yasal olan internet üzerinden oynanan kumarlar, ABD’de yasak. İnternet üzerinden kumar oynayan ya da oynatan kişiler tutuklanıyor.
Dosya paylaşımı yapmak: Bu konudaki suçlamalar çoğu zaman hukuk mahkemelerinde çözülüyor ve tutulama ile sonuçlanmıyor. Bazı ülkelerde de dosya paylaşımı tamamen yasal. Herhangi bir mahkemesi ya da tutuklaması yok.
Çevrim içi kumar oynamak bile mantıksızken diğerlerini söylemeye gerek bile yok. İnterneti kullanma demekle aynı hepsi
YanıtlaSil