0

Yazın ilk ayını geride bıraktık ve sıcaklar cidden bunaltıcı olmaya başladı. Geceler serin geçsede günün öğle saatlerinde üzülerek söylüyoruz ki enerji kaynağımız Güneş ölümcül olabiliyor. Özellikle çocuklarımızın bu tehlikeli saatlerde güneşten korunması gerekiyor. Bildiğiniz gibi küresel ısınmanın etkileri giderek artıyor ve her geçen sene güneş daha da zararlı hale geliyor. Şunu unutmayalım güneşin faydaları saymakla bitmez. Özellikle kemiklerin sağlığında güneş ışınlarının rolü çok büyük; fakat doğru zamanda yeterki kadar güneşte kaldığımızda.

Sıcak çarpması, başka bir değişle güneş çarpması bu zamanlarda sık sık görülen bir rahatsızlık. Etkilerini, belirtilerini ve korunma yollarını anlaşılır bir dilde sizinle paylaşmak istiyoruz ki daha bilinçli haraket edelim. Sıcak vücudumuzdaki sıvı oranını azalttığından sık sık sıvı tüketmek şart. Yetişkinler durumun kontrolünü elinde tutabilirken çocukları bizim kontrol etmemiz ve normalden fazla sıvı tükettiklerinden emin olmamız gerekiyor. Konuyla ilgili alınabilecek en önemli önlem ise günün 10 ile 15 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşte kalmamak.

Sıcak çarpması çocukları nasıl etkiliyor?

6 yaş ve üzeri çocuklar enerjik olduklarından bu mevsimlerde çok haraket ediyorlar. Bu sıvı kaybına neden oluyor. Haraket vücüt ısısını yükseltirken bir de havanın sıcak olması onları elbette olumsuz etkiliyor. Bu açıdan bu mevsimlerde çocuklarınız güneş altında oynarken onları kontrol etmenizi öneriyor ve sıvı tüketmelerini sağlamanızın hatai olduğunu belirtiyoruz. Bunun yanında daha küçük çocuklar içinde sıcağın yarattığı sıkıntılar var. Bebeklerde vücut dengesi tam sağlanamadığından sıcakta bebekler sıkıntı yaşayabilir. Kapalı arabada, kapalı evde, genel olarak sıcak ortamlarda kapalı kalan bebeklerde sıcak çarpması sık sık görülüyor ve ölümcül olabiliyor. Evinizin hafif serin olması gerektiğini unutmayın. İster klima ile isterseniz farklı yöntemlerle bunu sağlamalısınız. Bununla birlikte sık sık görülen durumlardan biri arabada bebek bırakmak ya da unutmak asla gerçekleşmemesi gereken bir durum.

Sıcak çarpması belirtileri neler?

Vücut sıcaklığının 41 dereceye ulaşması en büyük belirtilerden. Bununla birlikte sıcak ve kuru deri sıcak çarpmasını işaret eden özellikler. Merkezi sinir sisteminizde ciddi hasarlar meydana geliyor ve cildiniz duruma göre pembeleşebiliyor ya da soluk bir hal alabiliyor. Sıcak çarpmasına maruz kalan insanlarda sizih karışıklığı ile birlikte ölüm korkusu baş gösteriyor. Halsizlik en belirgin özelliklerinizden biri haline geliyor. Baş dönmesi, baş ağrısı ya da anlamsız mutluluk durumu, bulantı ve dengesizlik diğer belirtilerden. Sıcak çarpmasının tedavisinde geç kalınması durumunda rahatsızlık ileri boyutlara ulaşarak idrarını tutamama gibi durumlara neden olabiliyor. Kazılma, şuur bozukluğu, göz bebeğinde değişiklikler, felç ve koma diğer ileri düzey belirtiler. Zamanında tedaviye başlanmaması muhtemelen ölümle sonuçlanıyor.

Zamanında müdahale edilmesi şart...

Tedavi için ilk söylememiz gereken elbette konuyla ilgili bilgili kişilerin müdahale etmesi. Bildiğiniz gibi bilinçsizce yapılan sağlık yardımı ya da ilk yardım hayatta kalması muhtemel insanı bile öldürebiliyor. Bu yüzden eğer fikriniz yoksa bir sağlık kuruluşuna götürmekte fayda var. Tedavi için en etkili yöntem takip edilerek soğutma yöntemi. Rahatsız olan kişinin kalp atışları takip edilerek vücut sıcaklığı 38.5 dereceye kadar düşürülmesi gerekiyor. Uzmanlar ateşin düşürülürken ateş düşürücü ilaçların fayda etmediğinin altını çiziyor. Burda en etkili yöntem soğuk su. Yapılması gerekenler hastayı su ile doldurulmuş küvete koymak, klima veya vantinatörün karşısında duş aldırmak ya da su püskürtmek şeklinde sıralanabilir. Buz torbalarını hazırlayıp hastanın bacaklarının arasında, koltuk altına ve boyun bölgesine buz torbaları konulabilir.

Sıcak çarpmasından yani güneş çarpmasından nasıl korunuruz?

  1. Bol suvu tüketmek gerekli.
  2. Yaza uygun kıyafetler giymek şart.
  3. Eğer çalışmak zorundaysanız ya da çocuğunuz oynuyorsa molalar çok önemli. Sık sık on dakikalık mola vermelisiniz.
  4. Araba güneşin altındaysa içinde canlı hiç birşey kalmasın. Cam açıkta olsa fayda etmeyecektir.
  5. Fazla tuzlu gıdalar tüketmeyin. Bu tür gıdalar sıvının vücuda yayılmasını yavaşlatırlar.
  6. Bebekleri battaniyeye sarmayın ya da fazladan giydirmeyin

Yorum Gönder

Yorum Gönder

 
tic
Top