Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler 2 yıllık bir çalışmanın ardından amaçlarına ulaştılar. Suyla çalışan bir araba ürettiler. Arabanın nasıl çalıştığı ve çevreye etkiler makalemizin devamında.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin ortaklaşa çalışması olarak üretilen araçta su kullanılıyor. Suyun hidrojene dönüşmesi için bir ısı kaynağı kullanılıyor. Bu ısı kaynağı da egzozdan çıkan sıcak hava, halkın tabiri ile duman. Egzozdan çıkan sıcak hava suyu buharlaştırıyor. Hidrojene dönüştürüyor. Bu sayede araba bunu yakıt olarak kullanabiliyor. Ayrıca egzozdan çıkan dumanı kullandığı için de aracın havayı kirletme oranı % 80 azaltılıyor.
BU çalışma şehir için ulaşımda çok rahat kullanılabilir. Hem hava kirliliği açısından, hem de yakıtın % 70’inin sudan karşılanması açısından iyi olacaktır. Her yönden karlı bir iş. Eğer bu çalışmanın önüne taş koymazlarsa çok güzel ve özel bir çalışma olur.
Yrd Doç. Dr. Mükerrem Şahin bizzat bu çalışmanın içinde bu çalışmaya 2 yılını verdi. Dr Şahin çalışma hakkında şunları söyledi: “Dünyada ilk kez eksoz atık ısısından üretilen elektrik hidrojen üretiminde kullanıldı. Hidrojen üretmek için ise yalnızca çeşme suyuna ihtiyaç oluyor. Böylece aracın dizel yanında belirli miktarda su tüketimi oluyor. Ayrıca bu otomobilden çıkan atık gazların yüzde 80’i azalıyor. Çevreci ve yeşil bir teknoloji yaptığımız çalışma. Otobüslerde ve şehir içi ulaşımda aynı sistem başarı ile uygulanabilecektir. Motor dizaynı değişirse yakıtın yüzde 70’i sudan karşılanabilir. Aracın testlerinin yapılacağı alt yapının Üniversitede bulunması oldukça önemli. Dünyada ilk kez, motora gönderilecek hidrojen yakıtı aracın içerisinde normal sudan üretebilecek. Bu üretim için gerekli enerjiyi egzoz atık ısısından elde eden bir sistemin geliştirilmiş olmasının gururunu yaşıyoruz ve imkan verildiğinde Türkiye’nin yeni nesil aracını yapmaya da talibiz” dedi.
Bu yazı http://www.10line.net adresinde yayınlandı.
Yorum Gönder